I mitten av 1940-talet påbörjades bygget av Hölleforsens kraftstation เฮิลเลฟอร์เซน. Vid förstärkningsarbeten av den branta nipvägen ner mot älven användes den dammiga väg, som kung Chulalongkorn färdats på nästan 50 år tidigare, flitigt. Efter att bygget var klart rustades vägen till Holmsta vid Utanede upp av Vattenfall. Den döptes då till Chulalongkorns väg (Thanon Chulalongkon) ถนนจุฬาลงกรณ์, eftersom den exotiske gästen aldrig glömts bort i dessa trakter. Vägskyltar sattes därefter upp med det nya namnet.
(Holmsta)
Vägen uppmärksammades på 1990-talet av thailändare och tanken föddes att bygga en paviljong här för att ära hans minne. En danstrupp från Thailand kom till Ragunda kommun 1992 för att uppträda i Hammarstrand. De hade hört talas om vägen och blev oerhört fascinerade och hedrade över att vägen döpts efter deras mest älskade kung. De besökte vägen och mediterade här i flera dagar. Efter detta väcktes idén om att uppföra en byggnad som ett minne av kungens besök. Förslaget lades fram till kommunen, som gärna ville hjälpa till så gott de kunde med att förverkliga denna önskan.
Det bor förmodligen omkring 30 000-40 000 thailändare i Sverige i dag och 1993 bildade några entusiaster Föreningen för Chulalongkorns Minne i Sverige (Samakhom Phuea Chulalongkon Maharacha Nuson Prathet Sawiden) สมาคมเพื่อจุฬาลงกรณ์มหาราชานุสรณ์ ประเทศสวีเดน. Målet var att förverkliga byggandet av en thailändsk paviljong som ett minnesmärke över kung Chulalongkorns besök i Sverige.
Representanter från Ragunda kommun och företag från kommunen inviterades till Thailand hösten 1994. Musiker, artister och en folkdanstrupp följde med på resan för att förevisa svensk kultur från Ragundaområdet. En svensk matvecka arrangerades samtidigt på ett hotell i Bangkok. En rad möten med ledande thailändska personer var inbokade, inklusive parlamentets ordförande, ledamöter från regeringen, regionala rådgivare, de väpnade styrkorna, universiteten och privata företag.
Föreningen Chulalongkorns Minne har ett imponerande nätverk i Thailand och tack vare Ragundas intresse för Chulalongkorn verkade alla dörrar vara öppna. Då man besökte parlamentet pågick verksamheten för fullt, men bröts då delegationen från Ragunda kom in och de applåderades av parlamentets medlemmar. Allt lät som en saga, men sagan skulle snart bli verklighet.
Vid Holmsta, intill Kung Chulalongkorns väg, hittades ett område som ansågs lämpligt för byggandet av paviljongen. Här fanns redan en damm, ett så kallat lertag, där byggnadsarbetarna hämtade blålera för att förstärka kraftverksdammen. Thailändarna ansåg att det var en idealisk plats eftersom dammen kunde omvandlas till en spegeldamm. Vatten är nämligen viktigt vid en paviljong och thailändska munkar kom för att välsigna marken. När allt var klart för att börja bygget visade det sig att den valda platsen var den sämsta marken i hela kommunen.
Tjugo meter blålera är ingen bra grund att bygga på, men det var för sent att byta plats. Bygget inleddes 1995 och man fick börja med att påla marken med 70-80 stålpålar för att komma ner till fastare grund. De längsta pålarna var nästan 30 meter långa! Bygget av själva paviljongen påbörjades 1997. Thailändska hantverkare förgyllde 1999 den exotiska byggnaden och därmed var den klar.
(Pancha Kesornthong)
Söndagen den 18 juli 1999 "överlämnade" Thailands biträdande eller vice premiärminister, Pancha Kesornthong (Pancha Kesonthong) ปัญจะ เกสรทอง (5 augusti 1931-5 juli 2015), den thailändska paviljongen till Ragunda kommun. Bland gästerna fanns Jämtlands มลฑลแยมแลนด์ landshövding Kristina Persson คริสติน่า เพอร์สสัน (16 april 1945-), ledande företrädare för den thailändska staten, svenska myndighetsrepresentanter samt representanter för organisationer och företag, på såväl lokal som regional och nationell nivå.
(Kristinja Persson)
Nu står den här och är den enda thailändska paviljongen i sitt slag utanför Thailand. Det handlar om en kunglig paviljong med en guldförgylld spira och invändigt finns en 700-800 kg tung bronsstaty av kung Chulalongkorn i naturlig storlek. Det finns ingen annan plats utanför Thailand där kung Chulalongkorns minne levt kvar på samma sätt som här och Ragunda kommun har därmed fått ett unikt minnesmonument. Thailändare i såväl hemlandet som i Sverige har visat stor entusiasm för projektet som också fått det thailändska hovets välsignelse och även vår egen kung Carl XVI Gustaf ดีคาร์ลที่ 16 กุสตาฟ har engagerat sig i det.
(Paviljongen)